13 oktober 2008

Het omstreden plan van de provincie

Op 17 september 2008 heeft de Adviescommissie Horstermeerpolder een plan gepresenteerd voor de toekomst van de Horstermeer op het gebied van natuurontwikkeling en waterberging.

Het plan is hier te downloaden.

Dit plan is opgesteld op verzoek van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Met het plan wil de provincie een aantal problemen in en rond de Horstermeerpolder oplossen: wateroverlast bij hevige regenval, te weinig water in droge periodes en achteruitgang van planten- en diersoorten. De provincie verwacht dat deze problemen zullen toenemen door de verandering van het klimaat.



De kern van het plan is dat er drie zogenaamde natte natuurgebieden komen aan de rand van de polder en nog eens 75 hectare "bloemrijk" weiland (totaal 312 hectare!), waarin bij hevige regenval ook overtollig water uit de Ankeveense en Kortenhoefse Polder kan worden opgeslagen.

Op een bijeenkomst met de inwoners van de Horstermeerpolder waar het plan werd gepresenteerd werd al duidelijk dat de polderbewoners mordicus tegen zijn.

Daarom hebben wij* een alternatief plan ontwikkeld: het Plan Weide-meren. In dit plan worden alle doelen die de provincie nastreeft behaald, maar dan met respect voor de wetten van de Horstermeer. Deze polder met zijn kwelwaters heeft een grillig karakter. Niet voor niets lukte het pas 126 jaar geleden om de polder droog te krijgen. Rekenmodellen, gemaakt achter een computer, houden geen rekening met dit karakter. Polderbewoners die stammen uit families die al 125 jaar het land bewerken in de Horstermeer weten wél hoe de polder werkt. Het Plan Weidemeren is gebouwd op deze ervaring.

* Het plan is ontwikkeld door Jan Zwagerman en voorgelegd aan de algemene ledenvergadering van de Bewonersvereniging Horstermeerpolder op 8 oktober 2008. Hier heeft het plan de steun gekregen van de Horstermeerbewoners.

Geen opmerkingen: