13 februari 2009

Jan Zwagerman betreurt besluit G.S.

Het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord Holland om Plan Weide-meren niet als serieuze optie te onderzoeken is een grote teleurstelling voor de bedenker van het plan, Jan Zwagerman. Het besluit om de Horstermeerpolder voor een groot deel onder water te zetten zal desastreuze gevolgen hebben voor de polder en de bewoners.

Jan Zwagerman stuurde de volgende reactie naar de gemeenteraad van Wijdemeren:

Dit bericht heeft ons zeer verbaasd.

Al tijdens de presentatie in september van de plannen van de Adviescommissie in een bomvol Spieghelhuys bleek dat er enorme weerstand was onder de bewoners en ondernemers van de Horstermeer. De Bewonersvereniging heeft afstand genomen van het advies, de bewoners zijn massaal tegen en onder de ondernemers is ook twijfel over een groot aantal elementen uit de plannen. Het betreft hier vooral de verregaande vernatting van de Horstermeer en de grote risico’s dat het met zich meebrengt.

Als alternatief voor de variant van de provincie, is plan Weide-meren naar voren gebracht. Hierin ligt de nadruk op waterberging in een geringer deel van de polder, waarbij wegzijging effectief wordt tegengegaan. Tevens zijn er verschillende mogelijkheden voor het creëren van ‘droge’ natuur. Inmiddels zijn er meer dan honderd ondertekende steunbetuigingen van bewoners van de Horstermeer en omgeving voor het plan Weide-meren binnengekomen.

In december heeft er een gesprek plaatsgevonden met gedeputeerde mevrouw Kruisinga, hierbij is uitgesproken dat de bewoners fel tegen de ernstige vernatting van de Horstermeer zijn, en is het plan Weide-meren gepresenteerd. De Gedeputeerde heeft bevestigd dat zij de boodschap serieus nam en plan Weide-meren zal laten onderzoeken.

In de tussentijd hebben wij het plan van de adviescommissie laten onderzoeken door verschillende deskundigen. Hieruit blijkt dat er een aantal grove aannames worden gemaakt, essentiële adviezen van deskundigen genegeerd worden en een aantal ernstige fouten zijn gemaakt.

In een brief die wij 10 februari per email van de provincie ontvingen werd kenbaar gemaakt dat besloten is het plan Weide-meren niet verder te laten onderzoeken. Ondanks dat de plannen niet goed bekeken zijn, concludeert de provincie wel dat de plannen niet aan de doelstellingen voldoen. Een bevestiging van het feit dat er eigenlijk al een vooringenomen standpunt is ingenomen waar men niet van wil afwijken.

U begrijpt dat we de handelswijze van de provincie enorm betreuren. Aangezien het plan op 23 maart voorgelegd wordt aan de provinciale Statencommissie, zouden wij de raadscommissie graag spoedig willen informeren over het proces dat tot op heden gevolgd is, de inhoudelijke bezwaren op het voorkeursplan van de adviescommissie en de voordelen van het plan Weide-meren. Met het verzoek om hierover vervolgens met de provincie over te communiceren.

Ik heb begrepen dat er een mogelijkheid bestaat dat wij voorafgaand aan de commissievergadering op 4 maart u het bovenstaande voor kunnen leggen. Wij zouden het zeer waarderen als u ons hiervoor de mogelijkheid biedt.

Namens,

Jan Zwagerman,

en de Stichting tot behoud NERA-gebouw

Geen opmerkingen: