14 oktober 2008

De kern van het Plan Weide-meren

Plan Weide-meren beslaat 84 hectare gebied in de Zuidelijke Horstermeerpolder, ten zuid-oosten van de Radioweg.

In dit deel van de Horstermeerpolder worden ca. 50 meervaarten (de brede rode banen op de kaart) gegraven van ongeveer 20 meter breed. De afgegraven grond wordt gebruikt om de naastgelegen weilanden op te hogen tot er meerakkers onstaan van ca. 20 meter breed op dijkhoogte (= 0.5 +NAP). De meerakkers zijn bestand tegen alle peilverhogingen in de omringende plassengebieden.

+ Geen
verlies van 312 hectare land (zoals in het plan van de provincie);
+ Waterberging gegarandeerd volgens de specificaties van de Provincie (optioneel met surplus);
+ 42 hectare permanent droog land (weide);
+ 42 hectare permanent water met een variabel peil van 1.45m -NAP tot 3.45m -NAP.

Uitgangspunt is dus nadrukkelijk geen plas/dras variant, maar zoveel mogelijk behoud van droog (wei)land. De huidige wildernis in de Horstermeerpolder moet teruggebracht worden volgens de
Keur van de Horstermeerpolder. De wijze waarop de gronden nu worden beheerd brengt de waterhuishouding van de polder ernstig in gevaar. En is in strijd met de landelijke distelverordening.

Een ander uitgangspunt is toegankelijke natuur waar de bewoners van de Horstermeer en bezoekers van buiten van kunnen genieten. De meerakkers, dijken en omliggende (natuur)gebieden worden gebruikt voor weide of voor:
  • waterrecreatie zoals roeien, kanoën en vissen
  • landrecratie zoals ruiterpaden en wandelpaden
  • volkstuinen en proeftuinen
  • nieuwe planten en dieren


+ Plan Weide-meren kan rekenen op de steun van de bewoners van de Horstermeer. De algemene ledenvergadering van de Bewonersvereniging Horstermeerpolder heeft op 8 oktober 2008 ingestemd met het plan. Vooropgesteld uiteraard dat waterberging in de Horstermeerpolder een onontkoombaar gegeven is!

Het Plan Weide-meren voldoet aan de 3 D's:
* Duurzaam
* Duidelijk
* Droge voeten

Geen opmerkingen: